Logo

Методи на доставка

Breadcrumbs Banner

Методи на доставка

Начини на доставка

Пратките се изпращат чрез куриерска фирма Speedy www.speedy.bg .

​Цена на доставка

Стандартна цена на доставка (извън периода на промоция):

Поръчки под 60 лв. – цена на доставка е според тарифата на куриера спрямо избраната опция за получаване. Преди приключване на вашта поръчка ще видите калкулация на цента за доставка.

Поръчки над 60 лв. – БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Искате да върнете продукт?

Ние не предлагаме услуга тест и проверка на пратката. Ако продуктът не отговаря на вашите очаквания, можете да го върнете в рамките на 14 дни от датата на получаване.

Върнатите продукти не трябва да носят следи от употреба и да бъдат с оригинален етикет.

Време за доставка

Поръчки, които са направени до 16:30 ч. през работни дни, се обработват в същия ден. Направените след 16:30 ч. и тези през неработни дни, се обработват в първия следващ работен ден.

Доставката до клиента отнема 1-4 работни дни от обработката на дадената поръчка.

ПРИМЕР:

Ако поръчката е направена в понеделник в 11.00 часа – пратката ще бъде обработена в същият ден с очаквана доставка до клиента във вторник.

Ако е направена в събота в 15.00 ч., пратката ще бъде обработена в първият работен ден.

При извънредни случаи горепосочените термини могат да бъдат удължени, а клиентът ще бъде информиран от служителите на магазина в най-кратък срок.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Мога ли да получа своята пратка от офис на Speedy?

Да, можете да получите пратката в офис на Speedy. Може да изберете офис на Спиди от списъка или в полето „улица“ и „номер“ да посочите адрес на куриерската фирма. Списък с офисите на Спиди можеш да провериш ТУК .

Мога ли да получа своята пратка от автомат на Speedy?

Да, можете да получите пратката в автомат на Speedy. При избора на тази опция, трябва да платите с карта. Информация за механизма на автоматите и списък по градове може да намерите ТУК .

В какви часове куриерите извършват доставка?

Куриерите доставят пратки в работните дни обикновено между 8.00 и 18.00 часа. Всичко зависи от населеното място, метеорологичните условия и спедитора.

Дали куриерът ще ме уведоми преди доставката?

В повечето случаи куриерът ще информира получателя, но ние не можем да гарантираме това – куриерът няма такова задължение.

По какъв начин мога да се свържа с куриера?

Най-лесният начин е да се свържете с куриерска фирма Speedy на номер: 1 7001 7001 и да подадете номера на пратката (товарителницата).

Също така можете да се свържете с нашия Център за Обслужване на Клиенти на тел.: +359 893 035 253 .

ЗАБЕЛЕЖКА!

Можете да проверите пратката в случай, че е нарушена цялостта на опаковката. Подайте протокол за щетите на куриера и се свържете с нашия Център за Обслужване на Клиенти.